Norsk film har begynt å ta av under den siste tiden. Titter man tilbake på de seneste to-tre årene vil man finne mange heftige filmer til enhver smak.

Norske filmer har utviklet seg utrolig raskt og enkelte har til og med funnet veien til utlandet, der de har blitt belønnet med priser og god kritikk. Det kan i hvert fall sies om Hodejegerne, som slo alle rekorder når den kom ut i 2011. Ikke nok med at filmen ble sett av en halv million mennesker på kino – Hodejegerne vant også Amandaprisen og Folkets Pris på European Film Awards! Ingen norsk film har vunnet den prestisjefulle prisen tidligere – men mer skal det bli!

Samme år som Hodejegerne kom ”Oslo, 31. August”, regissert av Joachim Trier. Filmen ble vist på Cannes Filmfestival og fikk anerkjennelse verden rundt. Året etter kom Tina & Bettina, som heldigvis forble her i landet – ingen i utlandet ble tvunget til å den tåpelige komedien. Derimot så kom Kon-Tiki ut i 2012 og ble den dyreste filmen i Norges historie. Her får man følge Thor Heyerdahl under hans opplevelsesferd på tvers av Stillehavet. Filmen ble nominert til både Oscar og Golden Globe! Den slo rekorden til Max Manus fra 2008 som mest besøkte kinofilm – over en million mennesker så filmen på kino! ‘

Det siste tiåret har man sett en tendens til å skape gangsterfilmer i Norge med Oslo som hovedsakelig tema. Izzat, Uno-filmene og den nyere Tomme Tønner handler aller om et kaotisk liv i hovedstaden. Man har også sett enkelte klassikere komme tilbake til livs. Olsenbanden jr. fikk sin plass på lerret med fem gode familiefilmer og Varg Veum ble til spillefilm i seks deler. Den norske detektiven var spesielt interessant å følge med på – hele Norge har nok fingrene krysset for at flere filmer om detektiv Veum følger.